Koronavilkku

Usein kysyttyä

Miksi Koronavilkku kannattaa ladata?

Koronavilkku-sovelluksen avulla voimme yhdessä osallistua koronaviruksen leviämisen estämiseen. Sovelluksella voidaan tavoittaa koronavirukselle mahdollisesti altistunut sovelluksen käyttäjä ja tukea häntä toimimaan voimassa olevien ohjeiden mukaisesti sekä ottamaan tarvittaessa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Koronavilkun käyttäminen on vapaaehtoista. Mitä useampi ottaa sovelluksen käyttöön, sitä suurempi apu siitä kuitenkin on tartuntaketjujen katkaisemisessa.

Kuka Koronavilkun on tehnyt?

Koronavilkku-sovelluksen on tuottanut Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kehittämistyöhön ovat osallistuneet THL:n lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö, Kela sekä SoteDigi Oy. Sovelluksen teknisestä toteutuksesta vastaa Solita Oy.

Millaiseen puhelimeen Koronavilkun voi ladata?

Sovellus hyödyntää tunnuskoodien ja kohtaamistietojen luomiseen Applen ja Googlen yhdessä luomaa Exposure Notifications -rajapintaa. Tämä rajapinta on kaikissa iPhoneissa, joissa on vähintään iOS 13.5 -käyttöjärjestelmä, sekä Android-puhelimissa, joissa on vähintään Android 6.0 (Marshmallow) -käyttöjärjestelmä ja Google Play-palvelut. Sovelluksen voi ladata Applen iPhone-puhelimiin App Storesta ja Android-puhelimiin Google Play -kaupasta.

Vanhoissa puhelimissa ei ole välttämättä tarpeeksi prosessoritehoa tai muistia kohtaamisten luotettavaan havaitsemiseen. Lisäksi ennen vuotta 2016 valmistetuista puhelimista puuttuu usein Bluetoothin vähävirtaversio (BLE), joka tarvitaan kohtaamisten havaitsemiseen. Jos tällaisiin puhelimiin alkaisi rakentaa itse tarvittavia ominaisuuksia, projektista tulisi pitkä ja kallis, ja tuloksena saatava seuranta toimisi todennäköisesti epäluotettavasti.

Onko sovellus ilmainen?

Sovelluksen lataaminen ja käyttäminen on ilmaista. Jos kohtaat Koronavilkkuna esiintyvän sovelluksen, joka vaatii maksua joko sovelluksen lataamiseksi tai jonkin toiminnon käyttämiseksi, kyseessä on huijaus.

Millä kielillä sovellus toimii?

Sovellus on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Miten Koronavilkun tietoturva on varmistettu?

Koronavilkku ei tallenna nimeäsi, syntymäaikaasi tai yhteystietojasi. Se ei pysty selvittämään sinun tai kohtaamiesi ihmisten henkilöllisyyttä. Sovellus ei kerää sijaintitietoja. Sovelluksen toiminta perustuu säännöllisesti vaihtuviin ja satunnaisiin tunnuskoodeihin, joista sovelluksen käyttäjiä ei voida suoraan tunnistaa.

Kaikki tietoliikenne Koronavilkun ja palvelimen välillä on salattu. Tiedot tallennetaan nimettömänä Kelan hallinnoimalle palvelimelle, joka sijaitsee Suomessa. Tiedot poistetaan, kun niitä ei enää tarvita. Tietojen säilyttämisen salliva lainsäädäntö on nykyisellään voimassa 31.3.2021 asti. Kyberturvallisuuskeskus on arvioinut sovelluksen ja sen taustajärjestelmän tietoturvan. Sovelluksen lähdekoodi on julkaistu avoimena.

Miten Koronavilkku määrittää mahdollisen altistumisen?

Sovellus laskee altistumiselle todennäköisyyden, joka riippuu kolmesta asiasta: miten kauan oltiin lähellä toista ihmistä, miten lähellä toista ihmistä oltiin sekä arviosta tartunnan saaneen henkilön tartuttavuudesta. Tartuttavuus lasketaan oireiden ilmaantumispäivän perusteella. Terveydenhuolto tallentaa tiedon oireiden ilmaantumispäivästä positiivisesta testituloksesta kertovan avauskoodin yhteyteen.

Todennäköisyyden laskenta tapahtuu matemaattisen mallin mukaan. Mallissa pyritään siihen, että ilmoitus mahdollisesta altistumisesta tulee tilanteessa, joka vastaa noin 2 metrin etäisyydellä oleskelua noin 15 minuutin ajan. Etäisyydet ja aikamäärät kuitenkin vaihtelevat. Esimerkiksi kauempana ollessa altistumisaika kasvaa.

THL voi säätää altistumisen kriteerien herkkyyttä tartuntatilanteen mukaan. Mahdolliset muutokset tulevat voimaan automaattisesti kaikissa sovelluksissa.

Sain ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta. Mitä teen?

Jos saat ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta, sovellus antaa sinulle toimintaohjeita muun muassa testiin hakeutumisesta. On tärkeää, että seuraat vointiasi seuraavan kahden viikon ajan, vältät ihmiskontakteja ja huolehdit hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Sovelluksen avulla voit myös tehdä oirearvion tai ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon tarkempien ohjeiden saamiseksi.

Minulla todettiin koronavirustartunta. Miten ilmoitan siitä sovelluksessa?

Jos sinulla todetaan koronavirustartunta, sinulle lähetetään terveydenhuollosta kertakäyttöinen avauskoodi tekstiviestillä. Tekstiviestin lähettäjänä näkyy THL. Koodi on voimassa 4 tuntia tekstiviestin vastaanottamisesta. Jos omistat useamman kuin yhden matkapuhelimen, syötä koodi siihen puhelimeen, jota pidät eniten mukanasi.

Kun syötät koodin sovellukseen, kohtaamasi sovelluksen käyttäjät saavat ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta. Mahdollista altistumista ei voida yhdistää sinuun. Älä anna avauskoodia muille tai syötä sitä toiseen laitteeseen, sillä silloin kohtaamasi ihmiset eivät saa ilmoitusta mahdollisesta altistumisesta.

Voivatko alaikäiset käyttää sovellusta?

Myös alaikäiset voivat käyttää sovellusta. Suosittelemme kuitenkin, että alaikäiset keskustelevat sovelluksen lataamisesta ja käyttämisestä huoltajansa kanssa.

Mistä saan lisätietoja sovelluksesta tai tukea sen käyttöön?

Tärkeimmät tiedot sovelluksesta ja sen käyttöönotosta on koottu Koronavilkku.fi-sivustolle. Sivustolla voit myös katsoa ohjevideon, jossa sovelluksen lataaminen ja käyttöönotto on kuvattu yksityiskohtaisesti. Suosittelemme, että pyydät apua lataamiseen ensisijaisesti läheisiltäsi.

Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinpalvelu tarjoaa Koronavilkku-sovelluksen käyttöön liittyvää neuvontaa numerossa 0295 535 535. Neuvonta palvelee arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Puhelinpalvelun lisäksi tukea Koronavilkun käyttöön saa chatin ja tekstiviestipalvelun avulla. Chat-ikkuna on käytössä osoitteessa https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta/puhelinpalvelu-ja-chat, kun asiakaspalvelijat ovat vastaamassa kysymyksiin. Tekstiviestitse kysymyksiä voi lähettää numeroon 050 902 0163. Tekstiviestipalvelu on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn vuoksi voi puhua puhelimessa.

Puhelinpalvelun lisäksi suomalaiset operaattorit DNA, Elisa ja Telia antavat tukea sovelluksen käyttöönotossa. Voit pyytää neuvontaa operaattorisi sähköisissä yhteydenottokanavissa ja asiakaspalvelupisteissä.

Näistä palveluista ei saa terveysneuvontaa. Jos kysymyksesi koskee koronavirustartuntaa, ota yhteyttä terveydenhuoltoon.

Miten lopetan Koronavilkun käytön?

Mikäli haluat, voit koska tahansa poistaa Koronavilkun puhelimestasi ja lopettaa sovelluksen käytön.

Jos kytket altistumisilmoitukset tai Bluetooth-yhteyden pois käytöstä, sovellus ei toimi. On suositeltavaa, että otat altistumisilmoitukset pois käytöstä vain silloin, jos se on todella tarpeellista. Muistathan ottaa ne uudelleen käyttöön heti kun mahdollista.

Toimiiko Koronavilkku-sovellus ilman internet-yhteyttä, esimerkiksi lentotilassa?

Koronavilkku seuraa ja kirjaa kohtaamisia, vaikka internetyhteys ei ole käytössä, kunhan Bluetooth-asetus on päällä. Voit vielä varmistaa puhelimen asetuksista, että Bluetooth on päällä myös lentotilassa. Mahdollisesta altistumisesta ilmoituksen saaminen edellyttää, että puhelimella on internetyhteys. Jos olet hetkellisesti pois verkkoyhteyden äärestä tai puhelimesi on vaikka lentokonetilassa, mahdollinen altistumisilmoitus saapuu, kun verkkoyhteys palautuu.

Miten muutan sovelluksen kielen?

Puhelimesi kieliasetukset vaikuttavat siihen, millä kielellä näet Koronavilkun. Uusimmassa päivitysversiossa voit vaihtaa kielen suoraan Koronavilkun asetuksissa, jotka sijaitsevat sovelluksen näkymän oikeassa alalaidassa.

iPhone-puhelimissa (iOS) voit myös määritellä sovelluksen kielen puhelimen Asetukset-kohdassa valitsemalla Koronavilkku – Ensisijainen kieli. Puhelimesi ensisijaisen kielen voit määritellä puhelimen Asetukset-kohdassa valitsemalla Yleiset – Ensisijainen kieli.

Android-puhelimissa voit määritellä kielivalinnan kohdassa Asetukset – Yleiset – Kieli ja alue (Settings – General – Language&Region).

Sovellus on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Onnistuuko Koronavilkun lataaminen kaikkien maiden sovelluskaupoista?

Koronavilkku on saatavilla kaikkien maiden sovelluskaupoista 7.9.2020 alkaen. Maakohtaiset rajoitukset poistettiin, jotta kaikkien maiden sovelluskauppojen käyttäjillä on mahdollisuus hyödyntää sovellusta Suomessa oleskellessaan. Sovelluskauppojen päivittymisessä voi olla joitain viiveitä, minkä vuoksi sovellus ei välttämättä näy heti kaikkien maiden kaupoissa.

Julkaisuvaiheessa Koronavilkun lataaminen ja verkkoyhteydet rajattiin EU- ja ETA-maihin, Sveitsiin sekä Iso-Britanniaan.

Miksi Koronavilkun Android-versio pyytää saada käyttää sijaintiani, jos Koronavilkku ei kerää sijaintitietoja?

Androidissa on käytössä Googlen linjaus, jonka mukaan Koronavilkun käyttämä BLE (Bluetoothin vähävirtaversio) lasketaan paikannusteknologiaksi. Sen takia paikannustoimintojen käyttöönotolle täytyy antaa lupa Koronavilkkua käyttäessä, vaikka Koronavilkku ei käytäkään minkäänlaista paikannusta.

Android-puhelimet saattavat pyytää lupaa paikannukseen, kun asennat Koronavilkun. Tämä johtuu siitä, että Bluetoothia voidaan teoriassa käyttää paikannukseen. Koronavilkku-sovellus ei kuitenkaan käytä paikannusta. Uusimmassa Androidin versiossa linjaus on muutettu siten, että Android ei edellytä koronaseurantasovelluksilta tällaista lupaa. Koronavilkun osalta muutos tulee voimaan, kun sovelluksen päivitysversio 1.1 julkaistaan.

Toimiiko Koronavilkku ulkomailla?

Koronavilkku toimii teoriassa myös ulkomailla, mutta sovelluksen toiminta perustuu siihen, että myös muut ympärillä olevat käyttävät samaa sovellusta, eli siitä on lähinnä hyötyä Suomessa.
Jokainen valtio vastaa oman sovelluksensa toteutuksesta, sillä sovelluksen täytyy keskustella taustalla toimivien tietojärjestelmien ja kansallisten terveydenhuollon järjestelmäratkaisujen kanssa.

Koronavilkun sovelluskehityksessä on otettu huomioon mahdollinen yhteensopivuus muiden eurooppalaisten sovellusten kanssa.

Sain ilmoituksen Koronavilkulta, mutta sovelluksessa ei näy varoitusta. Mitä tämä tarkoittaa?

Puhelimet lähettävät mallista riippuen joko viikko- tai kuukausiraportteja, jotka muistuttavat siitä, että sovellus toimii normaalisti. Lisäksi niissä mainitaan annettujen varoitusten sekä altistumismahdollisuuksien lukumäärä. Altistumismahdollisuus tarkoittaa, että puhelimesi on havainnut puhelimen, jonka käyttäjä on ilmoittanut tartunnasta. Kaikista altistumismahdollisuuksista ei synny varoitusta, jos kohtaaminen on ollut lyhyt ja Koronavilkun määrittelemät raja-arvot eivät täyttyneet.

Koronavilkussa on terveydenhuollon asiantuntijoiden määrittämät raja-arvot, joita käytetään altistuksen todennäköisyyden laskentaan. Jos olet saanut käyttöjärjestelmältä ilmoituksen, mutta Koronavilkku ei ole hälyttänyt, riskiraja ei ole ylittynyt ja altistus on hyvin epätodennäköinen.

Uusimpien iOS- ja Android-päivityksien mukana tuli mahdollisuus tehdä koronaseurantaa ilman sovellusta. Puhelin tunnistaa maan, jossa käyttäjä on, ja antaa sen mukaan mahdollisuuden sovelluksettomaan käyttöön, jos paikallinen terveydenhuolto on rakentanut tarvittavat taustajärjestelmät. Jos maassa on käytössä terveydenhuollon virallinen sovellus, kuten Suomessa, puhelin opastaa lataamaan sovelluksen. Koronavilkkua ei ole siis syytä poistaa, koska sovellukseton seuranta ei ole käytössä Suomessa. Sovellukseton seuranta on tarkoitettu niihin maihin ja osavaltioihin, joissa koronasovellusta ei ole vielä toteutettu ja jotka tarvitsevat mahdollisimman nopean tavan ottaa seuranta käyttöön. Sovelluksen avulla toteutettava seuranta on kuitenkin aina monipuolisempi ja paikalliset olosuhteet paremmin huomioonottava ratkaisu.

Miten voin varmistaa, että Koronavilkku toimii oikein?

Seuraavat puhelimen asetukset kannattaa tarkistaa varmistaaksesi Koronavilkun häiriöttömän toimivuuden.

Tarkista altistumislokin päivittyminen painamalla Koronavilkun kotinäytöllä Ei havaittuja altistumisia -kohdasta. Jos Tarkistettu viimeksi -kohdan päiväys on yli vuorokausi sitten, kokeile näitä:

iPhone: Päivitä käyttöjärjestelmä 13.7 ja/tai tarkista puhelimesi asetuksista Altistumisilmoitukset-kohdasta, että aktiivisena alueena on Terveyden ja hyvinvoinnin laitos/Suomi (eikä ”Koronavilkku”).

Android-puhelimet (erityisesti Huawei): ota Koronavilkun akun optimointi pois päältä puhelimen asetuksista. Tähän on tulossa korjauspäivitys, mutta siihen saattaa mennä vielä jonkin aikaa.

Tarkista akun optimointi -asetukset: Joissain puhelimissa (erityisesti Oneplus) puhelin voi sammuttaa Bluetooth-yhteyden öisin siitä varoittamatta. Voit välttää tämän laittamalla akun optimointi -asetuksen pois päältä.

Jos Koronavilkku vaikuttaa toimivan väärin, puhelimen uudelleenkäynnistäminen usein auttaa.

Voiko työnantajani velvoittaa minut käyttämään Koronavilkkua?

Sovelluksen käyttäminen on vapaaehtoista, jolloin jokainen käyttäjä päättää itse sovelluksen asentamisesta ja käyttämisestä. Työnantaja voi esiasentaa sovelluksen puhelimeen, mutta käyttöönottoa varten käyttäjän tulee hyväksyä käyttöehdot ja sovelluksen vapaaehtoinen käyttö. Nämä toiminnot pitää puhelimen käyttäjän tehdä itse.

Tuleeko minun kertoa työnantajalleni, jos saan sovellukselta ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta koronavirukselle?

Kenelläkään ei ole oikeutta vaatia tietoja siitä, oletko saanut Koronavilkulta tiedon mahdollisesta altistumisesta. On kuitenkin suositeltavaa, että kerrot saamastasi altistumisilmoituksesta työnantajallesi, jotta työpaikalla pystytään ehkäisemään mahdolliset jatkotartunnat esimerkiksi ohjaamalla sinut etätöihin tai muulla tavoin lisäämällä varotoimia työpaikalla. Työnantajallasi voi olla olemassa valmis ohjeistus siitä, miten Koronavilkun antaman altistumisilmoituksen yhteydessä toimitaan. Voit myös keskustella asiasta työterveyshuollon kanssa, jolloin työterveyshuolto voi tarvittaessa konsultoida infektioasiantuntijoita.

Miten poistan altistumisilmoituksen sovelluksen kotinäkymästä?

Koronavilkun lähettämä altistumisilmoitus poistuu automaattisesti, eikä sitä tarvitse erikseen poistaa. Voit myös vastaanottaa uusia altistumisilmoituksia, vaikka sovellus olisi jo rekisteröinyt aiemman mahdollisen altistumisen.

Jos olet jo saanut altistumisilmoituksen, uusi ilmoitus näkyy puhelimesi notifikaatioissa, kuten ensimmäinenkin altistumisilmoitus. Ilmoitusten kokonaismäärä ei näy sovelluksessa.

Altistumisilmoitus poistuu sovelluksen kotinäytöltä, kun mahdollinen tartuttavuusaika on päättynyt. Seuraa vointiasi altistumisilmoituksen poistumiseen asti ja hakeudu testiin, jos saat oireita.

Jatkokehitys: Minkälainen ongelma pitkäaikaisissa kohtaamisissa on havaittu?

Käyttöjärjestelmän EN-rajapinnassa on havaittu ongelma, minkä seurauksena päiviä tai useita tunteja kestävä yhtämittainen altistuminen ei välttämättä rekisteröidy Koronavilkkuun. Vika koskee vain pitkiä, yhtäjaksoisia altistumistilanteita. Tällaisia kohtaamisia voi tapahtua esimerkiksi kotona perheenjäsenten kesken.

Vikaa korjataan parhaillaan ja ratkaisua odotetaan pian. Ongelma ei ole merkittävä, sillä ihminen usein muistaa pitkäkestoiset ja yhtäjaksoiset altistumistilanteet. Koronavilkku tehostaa tartuntaketjujen katkaisua rekisteröimällä myös sellaiset lähikontaktit, joita käyttäjä ei tunne tai muista.