Koronavilkku

Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama sovellus, jonka avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Jos sinulla todetaan tartunta, voit ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi. Sovelluksessa yksityisyytesi on vahvasti suojattu.

Lue lisää sovelluksesta ›
Koronavilkku

Miten käytän sovellusta?

1

Lataa maksuton mobiilisovellus puhelimeesi sovelluskaupasta, (esim. App Store ja Google Play). Sovellus toimii taustalla automaattisesti, häiritsemättä puhelimen käyttöä tai lyhentämättä akun kestoa.

2

Käyttäjien puhelimet lähettävät toisilleen kohdatessaan satunnaisen tunnuskoodin. Puhelin tallentaa tiedon kohtaamisesta.

3

Jos sinulla todetaan koronavirustauti, saat terveydenhuollosta avauskoodin. Syöttämällä sen sovellukseen varoitat kohtaamiasi ihmisiä nimettömästi mahdollisesta altistumisesta. Jos taas joku kohtaamistasi henkilöistä ilmoittaa sairastumisestaan, saat itse varoituksen mahdollisesta altistumisesta.

Lataa sovellus Apua käyttöönottoon

Miten sovellus toimii?

Puhelin saa satunnaisen tunnuskoodin

Sovellus arpoo jokaiselle puhelimelle tunnuskoodin, joka ei sisällä tietoja sinusta tai puhelimestasi.

Puhelimet jakavat tunnuskoodeja toisilleen

Kohdatessaan sovellukset jakavat tunnuskoodinsa toisilleen Bluetooth-tekniikkaa hyödyntäen. Käyttäjien henkilöllisyyttä tai sijaintia ei tallenneta. Sovellus säilyttää tunnuskoodit 21 vuorokauden ajan.

Kun joku ilmoittaa tartunnastaan

Kun joku käyttäjistä ilmoittaa tartunnastaan sovellukselle, sovellus lähettää sen keräämät tunnuskoodit palvelimelle. Mikäli olet kohdannut palvelimelle ladatun tunnuskoodin, saat sovellukselta tiedon mahdollisesta altistumisesta.

Saat ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta

Jos saat ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta, saat toimintaohjeet jatkoa varten sovellukselta. Sovelluksen avulla on myös missä tahansa vaiheessa mahdollista tehdä oirearvio Omaolo-palvelussa, vaikkei ilmoitusta mahdollisesta altistumisesta olisikaan saanut.

Jos sinulla todetaan tartunta

Jos sinulla todetaan tartunta koronavirustestillä, saat terveydenhuollon ammattilaiselta avauskoodin. Kun syötät koodin sovellukseen, lähettää sovelluksesi keräämänsä tunnuskoodit palvelimelle. Näin kohtaamasi tartunnalle mahdollisesti altistuneet saavat siitä tiedon. Tunnuskoodien mukana ei lähetetä henkilö- tai sijaintitietoja eikä tietoa mahdollisen tartunnan ajankohdasta, joten mahdollista altistumista ei voida yhdistää sinuun.

Lataa sovellus

Jos saat altistumisilmoituksen, toimi näin

1

Jos olet ollut sellaisen henkilön lähellä, joka on ilmoittanut sovelluksella koronatartunnastaan, saat puhelimeesi ilmoituksen mahdollisesta altistumisesta. Paina ilmoitusta, niin Koronavilkku aukeaa.

2

Paina punaista Katso toimintaohjeet -painiketta.

3

Saat toimintaohjeet. Lisäksi saat ohjeet siitä, miten voit ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Tutustu ohjeisiin ja paina Ota yhteyttä -painiketta.

4

Valitse kunta. Voit ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon kunnan tarjoamilla yhteydenottotavoilla, esimerkiksi Omaolo-verkkopalvelussa tai puhelimitse.

5

Saat terveydenhuollosta tarkemmat toimintaohjeet ja arvion koronavirustestin tarpeellisuudesta.

Yksityisyytesi on suojattu

Koronavilkku suojaa tietojasi ja yksityisyyttäsi monin tavoin.

Henkilötiedot

Koronavilkku ei tallenna nimeäsi, syntymäaikaasi tai yhteystietojasi. Se ei pysty selvittämään sinun tai tapaamiesi ihmisten henkilöllisyyttä. Sovellus ei kerää sijaintitietoja.

Sovelluksen käyttötiedot

Sovellus välittää palvelimelle tiedon siitä, että sovellus on toiminnassa. Lisäksi se välittää tiedon siitä, oletko mahdollisesti altistunut tartunnalle. Kaikki tietoliikenne Koronavilkun ja palvelimen välillä on salattu.

Tiedot tallennetaan nimettömänä palvelimelle, joka sijaitsee Suomessa. Palvelinta hallinnoivat julkishallinnon toimijat. Tiedot poistetaan, kun niitä ei enää tarvita.

Käyttö on vapaaehtoista

Koronavilkun käyttö ei ole pakollista. Voit milloin tahansa lopettaa käytön poistamalla sovelluksen puhelimestasi.